DUURZAAM WOLPROJECT VAN FJÄLLRÄVEN

Iets waar veel bedrijven een voorbeeld aan kunnen nemen: het 'Swedish wool best practice project’ van Fjällräven. In het project maakt het Zweedse merk een oplage truien voor de herfst- en wintercollectie van 2017,  waarbij het materiaal duurzaam is en het wolproces volledig traceerbaar. Tof!

Duurzaamheid is een groot onderdeel van de missie van het bedrijf en het traceerbaar maken van het wolproces sluit daar dan ook heel goed bij aan. Fjällräven lanceerde in 2013 al ‘The Fjällräven Way’ om een gezond outdoorleven te realiseren.

Zweeds schapenwol
Samen met een schapenboerderij uit het mooie Zweden kochten ze een partij schapen die nu verzorgd worden door boer Natasha Skott. Het nieuwe Zweedse schapenras wordt ook wel Jämtlandsfär genoemd en levert mooi, zacht wol voor de warmste truien. De eerste schapen zijn al geschoren, dus het project kan beginnen!

Volledig traceerbaar
De traceerbaarheid van de wol is volgens Fjällräven ontzettend belangrijk. Vaak is het bijna onmogelijk te weten waar de wol vandaan komt omdat het bewerkingsproces uitbesteed wordt. Dit probleem pakken ze aan door te starten bij de bron en de wol zelf verder te ontwikkelen met spinners en wevers.

Lekker duurzaam
Duurzaamheid is al jaren een van de belangrijkste missies van Fjällräven. Eerder heeft het bedrijf al ‘The Fjallraven Way’ opgericht om een gezonder outdoorleven mogelijk te maken met een oog op toekomstige generaties. Het merk maakt steeds meer gebruik van biologische en gerecyclede materialen en heeft óók al een traceerbaar donsbeleid (Down Promise) ontwikkeld. Met het ‘Swedish wool best practice project’ wordt verspilling van schapenwol aangepakt. Keep up the good work Fjällräven!

Herfst- en wintercollectie 2017
Fjällräven is nog bezig met de opstartfase en de eerste truien zullen volgend jaar geproduceerd worden. Om de wol tot een mooi product te fabriceren moet het na het scheren gewassen worden en vervolgens nog gespind en geweven. Wil je een wollen trui in de was kunnen gooien, dan wordt het vaak voorzien van een plastic laagje, ook wel superwash genoemd. Natuurlijk gaat Fjällräven dit niet toepassen en zal de trui enkel en alleen uit natuurlijke kleuren en kleurstoffen bestaan. Je zult hem dus wél met de hand moeten wassen. Heerlijk ouderwets, maar dat heb je vast wel over voor zo’n duurzame trui, toch?

Meer weten over Fjällräven? Neem dan een kijkje op de site!