GEKKE SPORT - OCTOPUSH

Ben je een beetje klaar met je hardlooprondje, je vaste work-out routine of vind je de sportschool niet spannend genoeg? Wij gaan voor jou op zoek naar de leukste en gekste onbekende sporten. 

Onderwaterhockey, wist jij dat het bestaat? Het is ook wel bekend als octopush of UWH (underwater hockey). Naast je zwemkleding draag je een paar grote flippers, een snorkel en een handschoen (om je hand te beschermen tegen de bodem van het zwembad). En je hebt een korte stick waarmee je de puck vooruitduwt. De puck is gemaakt van lood en weegt zo’n 1,5 kg zodat ‘ie op de bodem blijft liggen. Leer hier hoe je de puck in het goal van de tegenpartij pusht.

Hoe win je?

Onderwaterhockey (‘Octopush’) vraagt om veel uithoudingsvermogen, skills en snelheid. Je duikt naar beneden en schuift de puck zo ver mogelijk richting het doel van de tegenpartij. Maar je zult een keer naar boven moeten om adem te halen. Alle spelers moeten met dezelfde omstandigheden omgaan en dan komt het erop aan wie het langste haar adem kan inhouden om door te spelen. Belangrijk is duw dat je goed in de gaten houdt wanneer je medespelers omhoog moeten om adem te halen zodat je daar goed op in kunt spelen.


Hoe werkt het?

De wedstrijd bestaat uit twee keer 15 minuten en daartussen 3 minuten pauze. Elk team heeft per helft 1 time-out van 60 seconden dat op ieder moment aangevraagd mag worden. Elk team bestaat uit 10 spelers waarvan er 6 spelen en 4 spelers klaarliggen in het zwembad om te wisselen. Om te winnen moet je beweeglijk zijn en goed samenwerken om die puck in het doel van de tegenstander te duwen (of schieten). Mocht je het nog niet helemaal begrijpen, heb je misschien wel wat aan dit instructiefilmpje.

Waar komt die naam vandaan?

Octopush bestaat trouwens al best lang. De eerste UWH-wereldkampioenschappen werden al gespeeld in Canada in 1980. Maar het gaat nog verder terug. Alan Blake speelde al in 1954 het eerste potje octopush met zijn vrienden op de bodem van een zwembad in Portsmouth, Engeland. Alan bedacht dat het spel met acht (‘octo’) spelers per team gespeeld moest worden, en dat de puck gepusht moet worden in doel van de tegenstanders. Vandaar de naam octopush. Inmiddels spelen we het spel met 6 spelers per team.

Octopush is echt een gave sport voor alle leeftijden, die blijft groeien. Wil jij het al proberen?