KOUD DOUCHEN: YAY OR NAY?

Terwijl sommigen de douche het liefste de hele tijd op standje satan (lees: gloeiendheet) hebben staan, zweren anderen juist bij het eindigen met een ijskoude douche of zelfs met een volledig koude douchesessie. Wil jij wel weten waarom je in godsnaam vrijwillig zou gaan staan blauwbekken? Wij hebben de voordelen voor je op een rijtje gezet! 

Mooi huidje
Heel heet douchen is niet zo goed voor je huid, omdat het uitdrogend werkt en je huid zelfs zou doen verslappen. Het is dus sowieso al een goed plan om de warme kraan niet al te ver open te draaien, maar een koude douche zou nog meer goeds doen. Het stimuleert en verbetert de doorbloeding van je huid, wat niet alleen voor een gezonder kleurtje en meer elasticiteit zorgt, maar ook een droge huid kan verhelpen.


Metabolisme-boost en huidversterker
Door de kou zou je metabolisme een boost krijgen. Je lichaam moet namelijk hard werken om warm te blijven en dat zorgt ervoor dat je energie gaat verbranden. In dat geval moet je wel wat langer onder een koude douche staan en is alleen afdouchen niet aan de orde. Je zult dus even een paar minuten moeten bikkelen. Gelukkig is er nog een ander voordeel, want het koude water zou je huid ook steviger maken. Dat is iets om over na te denken als je nog wel wat wintergewicht wilt verliezen of net iets strakker voor de dag wilt komen in je bikini. Al moet je natuurlijk geen wonderen verwachten!

Wakker worden!
Mocht je wat moeite hebben met wakker worden, dan is afsluiten met een koude douche zeker een aanrader. Warm water maakt loom en relaxt, terwijl die plotselinge koude straal je letterlijke wakker schudt en je een portie energie kan bezorgen waarmee je je dag een kickstart geeft.

Doorbloeding en bloedsomloop
Je huid zal een betere doorbloeding krijgen en je bloed zal sneller door je lichaam stromen. En dat is dan weer erg goed nieuws voor organen als je longen, hersenen en je hart, die door die snelle bloedcirculatie weer een stukje beter kunnen functioneren. Een extra goed idee dus voor de dagen waarop je heel alert moet zijn of wanneer je je hersenen echt heel goed moeten laten kraken.

Koukleum
Ook de koukleumen – die er waarschijnlijk helemaal niet aan moeten denken om dat verwarmende momentje in de ochtend zo bruut te verstoren – hebben baat bij koud douchen. Door het vaak te doen bouwt je lichaam een soort schild tegen kou op, waardoor je het minder snel koud krijgt en de frisse dagen zonder al te veel rillingen door kunt komen. Een handig trucje om je weerstand te verhogen dus.