READY, STEADY, COOK!

De voeding- en gezondheidsboeken vliegen je om de oren. Het is duidelijk dat iedereen bezig is met gezond(er) eten en leven, want er gaat tegenwoordig geen maand voorbij dat er niet een aantal nieuwe boeken in de winkels liggen, ieder zo met hun eigen ideeën over wat gezond is. Wij zetten de leukste en opvallendste voor je op een rijtje.

Eet als een expert

Met al die voedselhypes zie je door de bomen het bos haast niet meer. Wat mag er allemaal nog op je bordje liggen? Diëtisten en voedingswetenschappers Marijke Berkenpas, Gaby Herweijer, Jolien Kram en Liesbeth Smit schreven Eet als een expert, waarin ze kritisch naar allerlei gezondheidstrends kijken om te zien wat echt waar is. Ze leggen op een begrijpelijke manier uit hoe de voedingswetenschap werkt, vertellen je meer over wat gezond is en delen handige weekschema’s en lekkere recepten met je. Een leuk boek voor iedereen die wat meer wil weten over gezond eten en leven en een beetje wetenschap wel interessant vindt!

Koken uit de natuur: lekker, gratis en gezond – 14 juni uit

Speciaal voor alle mensen die avontuurlijk zijn ingesteld en het natuurlijk en onbewerkt eten graag een stapje verder willen brengen: Koken uit de natuur van Diana Dittmer. Je gaat niet zomaar wat groentes eten die je in de supermarkt hebt gehaald, maar maakt een maaltijd op basis van wat je in de natuur vindt. Diana laat zien wat eetbaar is en deelt recepten, zodat je ook meteen weet wat je er mee kunt doen. Als je dan in de zomer op je fiets naar het werk gaat of als een echte diehard gaat kamperen in de buitenlucht, kun je meteen je ogen openhouden voor al het lekkers dat je in je omgeving tegenkomt.

Het feel good plan

Gezond, gelukkig en slank in 15 minuten per dag? Als we Het feel good plan mogen geloven, is dat echt mogelijk. Het boek gaat niet over snel afvallen, maar leert je goed voor jezelf zorgen, te begrijpen wat je lichaam nu echt nodig heeft om zich optimaal te voelen én leert je te genieten van het leven en van je eten. Door middel van een heleboel praktische handvaten willen de schrijvers ervoor zorgen dat jij je elke dag blijer en gezonder voelt. Hoe ze dat doen? Met een 12-weken plan waarmee jij je gezonde voornemens omzet tot daden, door tips en praktische adviezen te delen, je een aantal effectieve workouts te laten zien en gezonde versies van je lievelingseten aan te bieden.

Het boek van Jet

Een fijne afwisseling tussen alle dieetboeken is Het boek van Jet, geschreven door Jet van Nieuwkerk (ja, die kinderen van Mathijs van Nieuwkerk blijken allemaal erg succesvol te zijn). Het is geen dieetboek voor mensen die willen afvallen, maar een boek waarin Jet wil laten zien dat gewoon gezond leven niet moeilijk of saai is en je helemaal niet streng voor jezelf hoeft te zijn. Want als je de balans weet te vinden, dan ben je het gelukkigst. Ze deelt niet alleen allerlei lekkere en gezonde recepten – we noemen een goddelijke, zorgeloze Chunky Monkey – maar ook persoonlijke verhalen en tips én ze helpt je aan het sporten te krijgen.

(H)eerlijk makkelijk

Een paar jaar geleden kwam actrice Gwyneth Paltrow met het boek (h)eerlijk op de proppen en dat boek heeft er inmiddels een zusje bij gekregen: (h)eerlijk makkelijk. Paltrow heeft maar liefst 125 nieuwe gezonde en snelle recepten bedacht; van heerlijke ontbijtjes tot goddelijke dinertjes en van lichte lunches tot snelle snacks die je on the go kunt eten. Alles met zo min mogelijk suiker, vet en gluten, wat het een leuke bron van inspiratie maakt voor iedereen die daar wat in wil minderen. De foto’s zijn in elk geval prachtig, waardoor het ook nog eens een mooie eyecatcher voor op de koffietafel is.

Skinny soep

Van comfortfood tot feestmaaltijd, soep kan altijd, zo laat Els van der Keulen in Skinny Soep zien. De soepen zitten niet alleen vol gezonde dingen en zijn niet alleen licht, maar ook nog eens heel bijzonder en verassend te noemen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een geroosterde paprikasoep met szechuan-peper en een vijfkruiden-edamamerelish? Laat de naam van deze soep je niet afschrikken, want je hoeft niet bang te zijn dat er alleen maar ingewikkelde soepen instaan waar je een hele avond op staat te zwoegen. Else deelt ook snelle soepen en bouillons met je, naast soepen vol superfoods of peulvruchten, koude soepen en ontbijtbowls.